Ads 468x60px

wtorek, 21 maja 2013

A na kolację PASTA JAJECZNA

Może to i banalny przepis ale jeśli są tutaj wielbiciele jajek oraz Ci, który nie mają pomysłu na szybką i smaczną kolację powinni tutaj zajrzeć.

Dzisiaj w dziele Moje kuchenne rewolucje przedstawię Wam prosty przepis na coś co znika u mnie w domu w oka mgnieniu :)

Przepisów na pastę jajeczną w sieci są tysiące, ten wymyślałam sama...

Składniki będą na dużą porcję dla mojej 9 osobowej rodzinki + dla męża do pracy :)






Składniki:

  •  9 jajek
  • 10 dkg żółtego sera
  • 2 duże ogórki konserwowe (mogą być kiszone)
  • majonez
  • musztarda chrzanowa
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka czerwona wędzona mielona
Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo (to chyba każdy potrafi :P ), ostudzić i obrać. Zetrzeć do miski na grubych oczkach (wszystko co robimy to właśnie na nich) jajka, ser i ogórki. Do smaku dodać sól, pieprz i paprykę (jak ktoś nie ma wędzonej albo nie lubi może być słodka lub ostra w zależności od upodobań). Dodać 2 łyżeczki musztardy chrzanowej oraz majonez - tyle żeby nie było zbyt suche ani zbyt mokre - dodać przyprawy i wymieszać.

Przepis prosty jak budowa cepa nie zajmuje dużo czasu.

U nas w domu jak tylko słyszą, że robię pastę jajeczną ustawia się kolejka wygłodniałych żarłoków. Pasta nie ma szans dotrwać do śniadania.







SMACZNEGO !!! :-)

1 komentarze:

Żaneta Serocka pisze...

ja robię podobną pastę ale z całych jajek, nie tylko z żółtek. tuńczyk z puszki, serek wiejski,
opcjonalnie papryka świeża, szczypiorek, pieprz, sól. Pychota :)

Prześlij komentarz