Ads 468x60px

piątek, 17 maja 2013

Ciasteczka a'la szwedzkie

Dzisiaj przedstawię Wam pierwszy przepis w nowej kategorii "moje kuchenne rewolucje"

Od zawsze uwielbiałam gotować jednak z racji tego, że mamy zagęszczenie ludu w domu nie zawsze mam ku temu okazje.

W nowym dziale postaram się przedstawić wam dania i przepisy na nie jakie królują w naszym domu (podejrzewam,że w większości będą to różnego rodzaju wypieki)

Tak więc w dniu dzisiejszym w nowym dziale debiutuje przepis na CIASTECZKA A'LA SZWEDZKIE.




Ciasteczka są bardzo łatwe do wykonania , bez problemu mogą nam pomóc nasze małe pociechy.

Potrzebne nam będą:

- 2 miski
- mikser
- papier do pieczenia
- blacha



Składniki:

  • 100g miękkiego masła
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 1/2 szklanki mąki


Sposób przygotowania:

Do utartego masła z cukrem pudrem  powoli dodawać olej rzepakowy aż masa będzie puszysta. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i cukier waniliowy i - dodać do puszystej masy i wszystko razem wymieszać ręką (jeśli masa  będzie zbyt sucha można dodać trochę mleka tak aby była lekko klejąca). 

Po uzyskaniu klejącej się masy bierzemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na niej uformowane w kulki ciasteczka (nie za duże mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) ciasteczka należy lekko spłaszczyć

 (UWAGA!!! ciasteczek nie układamy zbyt blisko siebie ponieważ się w piekarniku rozleją i skleją).

Piec w temperaturze 150 stopni ok. 20-25 minut.

Gdy ciasteczka lekko się zarumienią, wyjmujemy je z piekarnika i wykładamy na tacę do ostygnięcia.





Jeżeli nie lubicie zbyt słodkich ciasteczek to dodajcie tylko 1 1/2 szkl. cukru pudru

Ciasteczka są kruche i bardzo smaczne, są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawki.

SMACZNEGO !!!  :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz