Ads 468x60px

środa, 22 maja 2013

Prawie francuskie rogaliki z jabłkiem

Dzisiejszego wieczoru przedstawię Wam kolejną rzecz, która jest dosłownie pochłaniana u mnie w domu


Niezwykle lekkie i pyszne rogaliki - Wasze dzieci je pokochają :)




Składniki


  • masło 200g (koniecznie prosto z lodówki)
  • serek homogenizowany waniliowy ok. 300g
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jabłka

Sposób przyrządzenia:
 
Do miski wrzucamy mąkę, masło i serek homogenizowany. Masło należy rozgnieść w palcach lub drobno posiekać tak aby w powstałej masie były grudki. 
Z zagniecionego ciasta uformować 4 kulki i włożyć na minimum dwie godziny do lodówki (można do zamrażalnika).

W czasie jak ciasto nam się chłodzi obieramy jabłka, wyciągamy gniazdka i kroimy każde na 8 cząstek.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na okrągły placek (żeby nie był zbyt gruby) i dzielimy radełkiem lub nożem na 8 równych części.

Po zewnętrznej (tej szerszej ) stronie trójkąta kładziemy cząstkę jabłka i zwijamy ku węższemu końcowi i w ten oto sposób moje kuchareczki powstał na przepiękny rogalik :)

Rogaliki układamy na blaszce najlepiej na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na 20-25 minut (aż się zarumienią)

Po ostygnięciu rogaliki możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem z dodatkiem soku z cytryny.

Z podanych przeze mnie składników wychodzi ok. 32 rogalików 





















SMACZNEGO!!!

Dajcie znać jakie są Wasze wrażenia po wypróbowaniu tego przepisu...

1 komentarze:

żaneta serocka pisze...

bardzo ładnie wyglądają i napewno jeszcze lepiej smakują

Prześlij komentarz