Dzisiaj w dziele Moje kuchenne rewolucje przedstawię Wam prosty przepis na coś co znika u mnie w domu w oka mgnieniu :)
Przepisów na pastę jajeczną w sieci są tysiące, ten wymyślałam sama...
Składniki będą na dużą porcję dla mojej 9 osobowej rodzinki + dla męża do pracy :)
Składniki:
- 9 jajek
- 10 dkg żółtego sera
- 2 duże ogórki konserwowe (mogą być kiszone)
- majonez
- musztarda chrzanowa
- sól
- pieprz czarny
- papryka czerwona wędzona mielona
Jajka ugotować na twardo (to chyba każdy potrafi :P ), ostudzić i obrać. Zetrzeć do miski na grubych oczkach (wszystko co robimy to właśnie na nich) jajka, ser i ogórki. Do smaku dodać sól, pieprz i paprykę (jak ktoś nie ma wędzonej albo nie lubi może być słodka lub ostra w zależności od upodobań). Dodać 2 łyżeczki musztardy chrzanowej oraz majonez - tyle żeby nie było zbyt suche ani zbyt mokre - dodać przyprawy i wymieszać.
Przepis prosty jak budowa cepa nie zajmuje dużo czasu.
U nas w domu jak tylko słyszą, że robię pastę jajeczną ustawia się kolejka wygłodniałych żarłoków. Pasta nie ma szans dotrwać do śniadania.
SMACZNEGO !!! :-)
1 komentarze:
ja robię podobną pastę ale z całych jajek, nie tylko z żółtek. tuńczyk z puszki, serek wiejski,
opcjonalnie papryka świeża, szczypiorek, pieprz, sól. Pychota :)
Prześlij komentarz