Od zawsze uwielbiałam gotować jednak z racji tego, że mamy zagęszczenie ludu w domu nie zawsze mam ku temu okazje.
W nowym dziale postaram się przedstawić wam dania i przepisy na nie jakie królują w naszym domu (podejrzewam,że w większości będą to różnego rodzaju wypieki)
Tak więc w dniu dzisiejszym w nowym dziale debiutuje przepis na CIASTECZKA A'LA SZWEDZKIE.
Ciasteczka są bardzo łatwe do wykonania , bez problemu mogą nam pomóc nasze małe pociechy.
Potrzebne nam będą:
- 2 miski
- mikser
- papier do pieczenia
- blacha
Składniki:
- 100g miękkiego masła
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 1/2 szklanki mąki
Sposób przygotowania:
Do utartego masła z cukrem pudrem powoli dodawać olej rzepakowy aż masa będzie puszysta. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól i cukier waniliowy i - dodać do puszystej masy i wszystko razem wymieszać ręką (jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać trochę mleka tak aby była lekko klejąca).
Po uzyskaniu klejącej się masy bierzemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy na niej uformowane w kulki ciasteczka (nie za duże mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) ciasteczka należy lekko spłaszczyć
(UWAGA!!! ciasteczek nie układamy zbyt blisko siebie ponieważ się w piekarniku rozleją i skleją).
Piec w temperaturze 150 stopni ok. 20-25 minut.
Gdy ciasteczka lekko się zarumienią, wyjmujemy je z piekarnika i wykładamy na tacę do ostygnięcia.
Jeżeli nie lubicie zbyt słodkich ciasteczek to dodajcie tylko 1 1/2 szkl. cukru pudru
Ciasteczka są kruche i bardzo smaczne, są idealnym dodatkiem do popołudniowej kawki.
SMACZNEGO !!! :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz